Van advent naar Kerst

Donker is de aarde, de bomen zijn nu kaal
Voor het kwaad bewaar’ ons de dapp’re Michael, de dapp’re Michael
Heilige Sint Maarten, hij schonk ons offerkracht
Advent is nu gekomen en heel de wereld wacht, en heel de wereld wacht
Nicolaas wil helpen een beter mens te zijn
Opdat het kerstlicht strale in onze harten rein, in onze harten rein

Dit lied zingen we vaak, in deze tijd van het jaar. Michael heeft ons de moed geschonken om vanuit de zomer weer de donkere tijd in te gaan, om weer naar binnen te keren. Sint Maarten leerde ons te delen en goed te doen. Sinterklaas gaat weer een stapje verder, de cadeaus worden persoonlijker, gedichten en suprises helpen ons een spiegel voor te houden, mild en vriendelijk. Wat zijn je sterke kanten, je kwaliteiten en waar moet nog aan gewerkt worden, opdat het kerstlicht ook binnen ons kan gaan stralen? Hiermee is het Sinterklaasfeest onlosmakelijk verbonden met de Adventstijd.

De Adventstijd begint altijd vier zondagen voor kerstavond. Zo vieren we op school elke maandag het begin van een nieuwe Adventsweek.

  • de 1e week van Advent staat in het teken van stenen en mineralen
  • de 2e week van Advent staat in het teken van het plantenrijk
  • de 3e  week van Advent staat in het teken van de dieren
  • de 4e week van Advent (valt dit keer in de kerstvakantie) staat in het teken van de mens

De Germanen zagen in deze tijd een nieuw begin, de strijd van Michaël komt dan tot een eind. Het woord Advent komt van het Latijnse woord: adventus – dit betekent komst. Hiermee wordt bedoeld: de komst van het licht op aarde, de Adventstijd is een tijd van hoopvolle verwachting, stilte na de stormen van de herfsttijd. Wij zijn op weg naar de langste nacht, het licht wordt steeds schaarser. We keren in deze tijd naar binnen toe.

Dit wordt bij de kleuters heel mooi ervaren, door het lopen van het Adventstuintje, de eerste maandagochtend van Advent. In stilte en in het donker, komen de kinderen samen en lopen ieder op zijn of haar eigen manier het spiraal, naar binnen om je eigen kaars aan te steken… en dan weer terug, waarbij je je kaars in de spiraal neerzet.

Wij wensen iedereen een mooie adventstijd toe…