Sint Maarten is het eerste ‘lichtfeest’ in een reeks van feesten als voorbereiding op het kerstfeest. Een periode van verstilling. In de natuur om ons heen is zichtbaar en voelbaar dat de winter nadert. Het wordt donker. Symbolisch ontsteken we een licht door een kaarsje te laten branden in een vrucht uit de donkere aarde zoals een knol, biet of winterwortel.
Op de avond van Sint Maarten vormen de kinderen met hun lantarentjes van uitgeholde knollen een stralende optocht. Ze trekken zingend langs de huizen om een ‘aalmoes’ zoals een mandarijn, een noot of andere lekkernij te vragen. Het verzamelde lekkers verdelen de kinderen in de klas. Daar luisteren ze naar een mooi verhaal en zingen dan nogmaals de Sint Maarten liedjes.
De kleuters gaan zingend langs kleine gebouwde huisjes op het plein, waar zij van de kinderen van klas 5 een traktatie of gift krijgen, in ruil voor een mooi Sint Maartenslied. Bij terugkomst in de klas eten zij nog een (pompoen)pannenkoekje en dan is het feest afgelopen en kan iedereen voldaan weer naar huis.